Prešovčania pobežia pre život ako prví!

06.04.2011 Prešov

- Celoslovenský Beh pre život bude v Prešove 14. mája –

Prešov, 6. apríl 2011 – Jedno z najväčších charitatívnych podujatí na Slovensku Beh pre život sa začne tento rok na východe Slovenska – v Prešove. Už v sobotu 14. mája 2011 stovky bežcov z mesta i širokého okolia zaplavia v tyrkysových tričkách ulice Prešova. Cieľom behu je urobiť niečo pre svoje zdravie a zároveň prispieť na dobrú vec. Tento rok sa organizuje beh na nákup unikátneho prístroja ELISpot, ktorý je dôležitý pre výskum rakoviny, konkrétne na prípravu protinádorových vakcín. Vlani sa Behu pre život v Prešove zúčastnilo rekordných 2 345 ľudí. Celkovo sa do behov počas troch ročníkov zapojilo vyše 15 000 ľudí!

Aké sú novinky Behu pre život 2011?
„Projekt Beh pre život je čoraz populárnejší, preto okrem pôvodnej Bratislavy, Nitry, Prešova a Žiliny ho rozširujeme o ďalšie mesto – Trenčín“, uviedol Michal Dyttert za Nadáciu Tesco, ktorú spoločnosť Tesco založila tento rok a pod hlavičkou ktorej sa po prvý raz organizuje Beh pre život. Nadácia Tesco plne nahradí Fond Tesco a bude sa v ešte širšej miere venovať pomoci a podpore neziskového sektora – napríklad v oblasti darcovstva či firemného dobrovoľníctva.

Beh podporia patróni z celého Slovenska
Beh v každom meste podporujú patróni – známi rodáci. ,,Tento rok sa môžeme pochváliť novými patrónmi, ktorí rozšírili rady priaznivcov a podporovateľov projektu. V Prešove bude v premiére pri štarte tento rok aj rodáčka a úspešná mladá hudobníčka Katarína Knechtová, v Bratislave charizmatický herec Jozef Vajda. Trenčín podporí slovenský hokejový hrdina a kapitán Dukly Trenčín Ľubomír Sekeráš“, dodal Michal Dyttert. Okrem nových patrónov Bratislavu už tradične podporí operný spevák Martin Babjak spolu s medzinárodnou prezentérkou aerobiku Luciou Medekovou. Nitrianskych účastníkov odštartujú aj v tomto roku herci Eva Pavlíková a Ján Greššo. V Žiline bude opäť patrónom Behu známy futbalista, bývalý 27-násobný reprezentant Slovenska, Vladimír Labant.

Termíny Behov (vždy v sobotu):
Prešov - 14. máj 2011 o 15:00 h na Hlavnej ulici
Žilina – 21. máj 2011 o 15:00 h na Námestí A. Hlinku
Nitra – 28. máj 2011 o 11:00 h spred Divadla A. Bagara
Bratislava - 4. jún 2011 o 11:00 h na Kamennom námestí
Trenčín – 11. jún 2011 o 15:00 h na Mierovom námestí

Beh môže podporiť každý
Výhodou podujatia je, že sa ho môže zúčastniť každý bez rozdielu veku či fyzickej kondície, vrátane rodičov s celkom malými deťmi. Trasu, ktorá je dlhá približne štyri kilometre, môžu účastníci prebehnúť alebo prejsť aj s deťmi v kočíku či so štvornohým miláčikom. Štart a cieľ bude aj v tomto roku pri obchodnom domoch Tesco Prešov, kde bude prebiehať aj sprievodný zábavný program pre malých aj veľkých účastníkov. ,,Sme radi, že sa beh aj v tomto roku koná pod záštitou primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho“, poznamenáva Michal Dyttert. Účastníci dostanú na štarte tyrkysové tričko a štartovné číslo, v cieli zas medailu a malé občerstvenie – ovocie, nápoj a tašku s darčekmi od partnerov projektu. Všetky informácie o behoch vrátane trasy a možností prispenia sú na internetovej stránke www.behprezivot.sk alebo na facebookovej stránke Tesco Beh pre život a na Youtube.

Aké sú formy prispenia?
prihlásiť sa do behu on-line alebo na mieste s minimálnym štartovným: 5 € pre dospelých, 2 € pre dôchodcov nad 62 rokov (vrátane) a deti od 6 do 18 rokov, pre deti do 6 rokov bude účasť zdarma, 10 € bude stáť rodinný lístok (dvaja dospelí, dve až tri deti)
poslať príspevok na účet VÚB 2434842458/0200
poslať darovaciu SMS v tvare DMS BEZME na telefónne číslo 877 (cena je 1 €)
zapojiť sa do sponzoringu cez internet alebo podporiť virtuálneho bežca
kúpiť darčekové predmety priamo v mieste akcie – tyrkysové šnúrky, reflexné pásky
usporiadať zbierku na vašom pracovisku, v škole alebo v záujmovom krúžku

Ohliadnutie sa za minulým ročníkom
Rok 2010 priniesol Behu pre život obrovský záujem verejnosti. Spolu v štyroch mestách Slovenska - Nitre, Bratislave, Prešove a v Žiline sa zúčastnilo 8 737 nadšencov. Vlani cez štartovné, sms, on-line či iné formy príspevkov ľudia na výskum rakoviny celkovo prispeli sumou 68 – tisíc €. Nadácia Výskum rakoviny za vyzbierané peniaze zakúpila unikátny diagnostický prístroj pyrosekvenátor pre Ústav experimentálnej onkológie SAV.
,,Na Slovensku každú štvrťhodinu pribudne jeden onkologický pacient a počet onkologických ochorení neustále rastie. Ročne ochorie na rakovinu až vyše 25 - tisíc ľudí a zomrie okolo 12 - tisíc pacientov. Sú to vysoké čísla, preto výskum rakoviny a jeho podpora stále viac naberá na dôležitosti,“ povedala prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická.
 
 

Rok

Názov prístroja na výskum rakoviny

Vyzbieraná suma SR

Vyzbieraná suma PREŠOV

Počet bežcov SR

Počet bežcov PREŠOV

2008

Molekulárny farbiaci automat

20 328 €

1 975 €

1 925

435

2009

Real-time PCR

23 257 €

3 433 €

4 733

1 130

2010

Pyrosekvenátor

68 000 €

8 659 €

8 737

2 345

2011

ELISpot

Záväzok 70 000 €

? €

Záväzok 10 000

?

Spolu

 

111 585 €

12 199,8 €

15 395

4 526

Zdroj: Tesco Stores SR

  Spoločnosť Tesco Stores SR, a.s. vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 98 obchodov - 5 obchodných domov, 11 Expresov, 54 hypermarketov, z toho 3 Extra, 28 supermarketov a 16 čerpacích staníc. So svojimi vyše 8400 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi to najlepšie a stať sa obchodom pre všetkých.
Tesco aktívne prispieva aj k zdravšiemu životu Slovákov. Pred štyrmi rokmi vyhlásila spoločnosť Tesco Stores SR projekt Plán zodpovedného susedstva s cieľom chrániť životné prostredie a podporovať zdravý životný štýl. Vo svojich obchodoch ponúka vlastné značky podporujúce zdravé stravovanie a zdravý životný štýl Tesco Healthy Living s nižším obsahom tuku a soli a jeho novú verziu Tesco Light Choices, ako aj výrobky v kvalite bio Tesco Organic. Aby ľudia športovali aj doma, Tesco uviedlo vlastnú značku športových náčiní Tesco One Body. Tesco ako jeden z prvých reťazcov zaviedol na potravinách jednoduchšie nutričné značenie, ktoré majú na všetkých obaloch tovarov vlastnej značky.
 

Vyberte región

mark